Boka Ditt Däckbyte Redan I Augusti Eller Tidig Höst

Augusti Eller Tidig Höst

Augusti Eller Tidig Höst

Ja, det kan kännas att boka däckbyte när det är sommar, men tiden går fort och du vill inte bli fast med fel däck när vintern kommer. Vi har ofta tagit fram våra scheman för hösten redan i augusti så att vi vet alla större evenemang för senhösten så att vi kan välja ett datum där vi enkelt kan göra ett däckbyte. Det finns nog helt säkert några datum som du vill få det gjort innan, då du eventuellt planerar en resa norrut för skidåkning. Beroende på vilka vinterdäck du har kommer något att avgöra när du behöver byta, eftersom dubbdäck har ett tidigast datum från när du kan använda dem. Du finns också datum från när du behöver ha vinterdäck monterade på din bil. Baserat på detta kan du redan beräkna och kontrollera datumfönstret och hitta de bästa datumen i din kalender.

Om du inte gör det nu, skulle jag åtminstone lägga en påminnelse i kalender för ett datumen lite senare när du bör boka ditt däckbyte. När du byter till vinterdäck är det alltid bättre att göra det en vecka till tidigt än en vecka för sent. Om du hamnar med sommardäck och vinterförhållanden har redan anlänt, så bör du avstå från att köra, eftersom det är mycket farligt att köra med sommardäck i vinterförhållanden.

Det största problemet du står inför när du har sommardäck på bilen och du befinner dig i vinterförhållanden är att däcken inte är gjorda för minusgrader. De är optimerade för att vara mjuka under de varma sommartemperaturerna och kommer att bli mycket hårda vid temperaturer under noll grader. När du inte har det mjuka gummit som kan anpassa sig efter ytans mikrostruktur förlorar du en stor del av friktionen som däcket kan generera genom att gummit pressas in i dessa mikrohålrum. Ett hårt däck glider det mer på ytan, så att du har nästan noll grepp och fäste. Det är därför du inte bör försöka köra med ett sommardäck under dessa förhållanden.

Sommardäcken har också inte rätt slitbanemönster som kan ge bra grepp på is och snö. Dubbdäck har dubbar som kan skapa friktion på is, sommardäcken har ingenting. Vinterdäckens mönster kan också hantera snö och se till att slask kan pressas åt sidan för att förhindra slaskplaning. Även dubbfria vinterdäck som inte har dubbar har lyckats lösa hur de kan skapa hög friktion på snö och is. Men dessa innovationer saknas på sommardäck eftersom de inte är gjorda för varken snö eller is. Så se till att du byter däck redan när temperaturen börjar närma sig nollstrecket och du behöver inte vänta på att snö och is ligger på våra vägar. Det gör nog planeringen lättare än att försöka gissa när första snön kommer.

Det är därför det är bättre att vara redo för vintern genom att redan ha rätt däck monterade när vintern anländer. Den största nackdelen med att använda vinterdäck innan vintern anländer är något högre däckslitage, men eftersom din säkerhet är beroende av det kan det vara ett bättre strategiskt alternativ att acceptera detta.

För mer information om däckbyte och vinterdäck, besök: https://vianor.se/

 

Back To Top